Na świąteczny kiermasz upiekliśmy muffinki :) Pracą się sprawiedliwie podzieliliśmy, tak aby każdy z nas coś zrobił.
Dodaliśmy składniki według wskazówek naszej pani...
Wymieszaliśmy suche składniki (nasza pani w tym czasie mieszała składniki mokre)...
Wymieszaliśmy składniki suche z mokrymi, przygotowaliśmy papierowe papilotki i blachy, dodaliśmy kostki czekolady i nakładaliśmy masę w foremki :)
Udekorowaliśmy babeczki różnymi kolorowymi posypkami.
Choć niektórzy z nas woleli, aby posypka lądowała w innym miejscu niż na babeczkach ;)
Gotowe, babeczki można przekazać Pani Kucharce do upieczenia :)
Nie obyło się bez małej degustacji - muffinki wyszły przepyszne!
Dziękujemy Pani Justynce za pomoc przy pracy!
A tutaj mamy dla Was przepis!
Składniki na ok. 12 sztuk:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
175 g cukru
2 łyżki kakao (w wersji "jasnej" nie dodajemy)
rozdrobniona czekolada (ilość dowolna - wedle upodobań)
250 ml mleka
190 ml oleju
aromat waniliowy lub cukier waniliowy (my mieliśmy taki domowej roboty!)
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
175 g cukru
2 łyżki kakao (w wersji "jasnej" nie dodajemy)
rozdrobniona czekolada (ilość dowolna - wedle upodobań)
250 ml mleka
190 ml oleju
aromat waniliowy lub cukier waniliowy (my mieliśmy taki domowej roboty!)
1 jajko
Przygotowanie:
Osobno łączymy produkty "suche" i "mokre", a po wymieszaniu do suchych dodajemy mokre. Mieszamy wszystko łyżką, dość dokładnie. Ciasto wlewamy do foremek, wstawamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez ok. 20 min.
Osobno łączymy produkty "suche" i "mokre", a po wymieszaniu do suchych dodajemy mokre. Mieszamy wszystko łyżką, dość dokładnie. Ciasto wlewamy do foremek, wstawamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez ok. 20 min.
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz